+ Reply to Thread
Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 56

Thread: Lamm L2 Reference/M2.2

  1. #1

    Default Lamm L2 Reference/M2.2

    Όπως ομολογώ και στην εισαγωγή του κειμένου, είχα κάποιες αμφιβολίες σχετικώς με τους Lamm, κυρίως λόγω του υπερβολικού hype που συνοδεύει τις συσκευές του Ρώσου. Πλην όμως είχα άδικο. Οι L2 Reference και M2.2 είναι, πράγματι το καλύτερο ενισχυτικό που θυμάμαι να έχει περάσει από τα χέρια μου. Διαβάστε το κείμενο εδώ αλλά κυρίως μη χάσετε την ευκαιρία να τον ακούσετε!

  2. Default

    Quote Originally Posted by dStam View Post
    το καλύτερο ενισχυτικό που θυμάμαι να έχει περάσει από τα χέρια μου
    Καλό αυτό. Υπάρχει όμως κάτι κατασκευαστικό, κάποιο ακριβό υλικό π.χ., που να δικαιολογεί την τιμή τους?
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

  3. #3

    Default

    Πολύ σωστό το ερώτημά σου και θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς. Επειδή δεν αφορά ειδικά και μόνο τους L2 Refererence/M2.2 θα ανοίξω άμεσα ένα thread στα "Τεχνικά Θέματα". Εν τάχει, πάντως, έχω να πω ότι τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα από το 2.000 και μετά, υπάρχει ένας εντονότατος πληθωρισμός όσον αφορά το κόστος των συσκευών. Οι τιμές στο HiFi απαιτήσεων ουδέποτε ήταν συνδεδεμένες άμεσα με το κόστος ανάπτυξης/κατασκευής, απλώς τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει αισθητά.
    Πάντως, όσον αφορά τα υλικά των Lamm, η αλήθεια είναι πως έχουν χρησιμοποιηθεί κορυφαία υλικά και μάλιστα παντού, επομένως με βάση την αγορά, όπως έχει διαμορφωθεί η τιμή είναι "δικαιολογημένη". Καμμία σχέση με αυτό, για παράδειγμα!

  4. Default

    Τι σημαίνει
    Quote Originally Posted by dStam View Post
    κορυφαία υλικά
    ?
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

  5. #5

    Default

    Σε γενικές γραμμές "κορυφαία υλικά" είναι τα υλικά των οποίων οι ανοχές είναι πολύ μικρές, η δυνατότητα να διατηρηθούν οι ανοχές αυτές στον χρόνο και στους κύκλους αλλαγής θερμοκρασιών μεγάλη ή ακόμη και τα υλικά που έχουν, έστω, κάποιες προδιαγραφές. Κατά την προσωπική μου γνώμη (με βάση τα data sheets του κατασκευαστή τους), για παράδειγμα, τα ποτενσιόμετρα που χρησιμοποιεί ο L2 είναι πραγματικά πολύ καλά. Κορυφαία επίσης, γίνονται τα υλικά τα οποία κατά τη διαδικασία της συναρμολόγησης ταιριάζονται ως προς τα χαρακτηριστικά τους ώστε να ελαχιστοποιήται η στατιστική απόκλιση που υπάρχει -λόγω κατασκευαστικών ανοχών- ιδιαίτερα σε ημιαγωγούς και λυχνίες. Το ερώτημα, φυσικά, είναι αν το κόστος των υλικών αυτών δικαιολογεί την τιμή μιας συσκευής. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα ερώτημα αδιάφορο για λόγους που καλό είναι να συζητηθούν εδώ.

  6. Default

    Αυτό που θα ήταν αληθινά ενδιαφέρον θα ήταν να συγκρίνεις τα ATC σου οδηγημένα από τους Lamm με τα ενεργά ATC. Aλλά ...
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

  7. #7

    Default

    Θα είχε βεβαίως ενδιαφέρον αυτή η σύγκριση αλλά θα ήταν δύσκολο να καταλήξεις σε ένα γενικό συμπέρασμα επειδή:

    1. Τα ATC SCM50 ASL είναι πολυενισχυόμενα (με το Ampack) και με ενεργό κροσόβερ το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα φροντισμένο, δεν πρόκειται για απλά ενεργά φιλτράκια στην είσοδο. Επομένως, η διαδικασία της δοκιμής θα έπρεπε να προβλέπει 2 M2.2 ανά ATC SCM50 ΑSL (!) με κάποιο ενεργό φίλτρο αντίστοιχων δυνατοτήτων πριν από αυτούς. Γνωρίζεις, φυσικά, ότι τα παθητικά φίλτρα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και θα ήταν αδικία να συγκρίνεις ενισχυτές με τόσο διαφορετικά φορτία.Το δε κόστος θα ήταν τόσο πολύ υψηλό (στην περίπτωση των Lamm) που θα έκανε το ηχείο ανισοβαρές από τεχνοοικονομικής άποψης.

    2. Η αρχιτεκτονική των ενεργών ηχείων επιτρέπει την χρήση πολύ συγκεκριμένων ενισχυτών (επομένως μπορείς να θέσεις με επιτυχία όρια στην ισχύ τους άρα και στο κόστος τους). Αντιθέτως, τέρατα όπως ο M2.2 θεωρώ ότι σχεδιάζονται έχοντας στο μυαλό ότι ο χρήστης μπορεί να συνδέσει οποιοδήποτε δύσκολο φορτίο του πέσει στα χέρια. Έχει πληρώσει γιαυτό το χαρακτηριστικό. Ζωηρότατα αμφιβάλλω αν το ενεργό ATC έχει ανάγκες για 440W/4Ω.

    3. Aντιστρέφοντας την λογική της πρότασης, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε το Ampack με τους M2.2 στην οδήγηση ενός SCM50 PSL; Με βάση αυτά που άκουσα στην δοκιμή, εικάζω πως όχι. Περισσότερο δίκαιο θα ήταν να κάνουμε μια διπλή δοκιμή, όπου θα εναλλάσσαμε το Ampack με κάποια ειδική έκδοση Lamm που θα είχε σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό (να οδηγήσει δηλαδή τα ATC). Aυτό, ναι. Θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

    Εν κατακλείδι, μια τέτοια δοκιμή θα είχε το ενδιαφέρον της αλλά δεν θα ήταν πολύ χρήσιμη γιατί, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, θα ενίσχυε μια άποψη που όλοι (σχεδόν) γνωρίζουμε: Ότι τα ενεργά συστήματα ηχείων έχουν προϋποθέσεις να είναι πολύ καλύτερα από αντίστοιχα παθητικά παρόμοιου ή ίσως και μεγαλύτερου κόστους, πλην όμως o χώρος του "οικιακού" HiFi δεν τα έχει αποδεχτεί (κάκιστα κατά την άποψή μου).

  8. Default

    Έτσι, έτσι, να βλέπω ενσωμάτωση στο σύστημα, να βλέπω κονφορμισμό.
    Quote Originally Posted by dStam View Post
    Έχει πληρώσει γιαυτό το χαρακτηριστικό.
    Οπότε γιατί να τον ταρακουνήσουμε τον πλερωτή, ε; H πλούσια Κογκολέζα πήρε μινκ και θα τη φορέσει αμέτι-μουχαμέτι, δεν πα' να σκάει το κογκολέζικο αντίστοιχο του τζίτζικα.
    Quote Originally Posted by dStam View Post
    θα ενίσχυε μια άποψη που όλοι (σχεδόν) γνωρίζουμε:
    'Οταν λες "όλοι", προφανώς εννοείς εμάς τους τρεις, για χάρη των οποίων και μόνον έκανες και τη δοκιμή. Προφανώς δεν εννοείς τις χιλιάδες (?) των αναγνωστών σου, οι απόψεις των οποίων παρέλκουν. Κάνω λάθος?
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

  9. #9

    Default

    Έτσι, έτσι, να βλέπω ενσωμάτωση στο σύστημα, να βλέπω κονφορμισμό.
    Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο σε αυτό.
    Aν ορίσουμε ως κονφορμισμό ως μια άποψη που θέλει ενσωμάτωση στους κανόνες ένός συστήματος, εγώ προτείνω το αντίθετο: Να αγοράζεις ό,τι σου κάνει κέφι και να το χρησιμοποιείς όπως εσύ νομίζεις, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν παραβιάζεις τα αντίστοιχα δικαιώματα των συνανθρώπων σου.
    Εσύ, από την άλλη, δείχνεις να θέλεις να βάλεις ένα χόμπυ (δηλαδή κάτι που το κάνεις μεν σοβαρά, αλλά για διασκέδαση εν τέλει) κάτω από αυστηρούς κανόνες που, πιθανότατα, θα είχαν νόημα στον ακαδημαϊκό χώρο όπου υπάρχει μια σαφέστατα καθορισμένη ιεραρχία όσον αφορά στην αξιολόγηση και την ροή της γνώσης. Αυτό είναι κονφορμισμός, απαραίτητος στην έρευνα όπου πρέπει να υπάρχουν κανόνες αλλά μάλλον περιττός στην καθημερινότητα του audiophile ο οποίος, επίτρεψε μου την έκφραση, θέλει απλώς να γουστάρει και για πολλούς οι ενσωματωμένοι στα ηχεία τελικοί ενισχυτές δεν είναι διασκεδαστικοί -πώς να το κάνουμε;
    Όσον αφορά εμένα, όντας πλέον μιας κάποιας ηλικίας, βιολογικής και επαγγελματικής, έχω ξεπεράσει προ πολλού το σύνδρομο του Αγιατολάχ: Δεν έχω την αξίωση ό,τι λέω να εκλαμβάνεται ως νόμος, μου αρκεί να το ακούσει κάποιος με συμπάθεια.Το ότι τα ενεργά ηχεία είναι η καλύτερη λύση, από τεχνικής πλευράς, έχει γραφτεί κατ' επανάληψιν στο avmentor και γράφεται σε κάθε ευκαιρία (τρέξε την ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης του Google και θα το διαπιστώσεις). Το αν οι αναγνώστες χρησιμοποιούν εποικοδομητικά αυτήν και άλλες πληροφορίες ούτε να το ελέγξω μπορώ ούτε και θέλω να το ελέγξω. Η πληροφορία, πάντως, υπάρχει και πιστεύω ότι είμαι ακριβής όταν λέω "όλοι (σχεδόν) γνωρίζουμε (...)". Το αν την αποδεχόμαστε, είναι άλλο θέμα. Δεν αμφιβάλλω ότι μιλάμε για μειοψηφία. Πάντα έτσι ήταν. Και πάντα έτσι θα είναι.

  10. Default

    Quote Originally Posted by dStam View Post
    στην καθημερινότητα του audiophile ο οποίος, επίτρεψε μου την έκφραση, θέλει απλώς να γουστάρει
    Τότε τι νόημα έχει η διενέργεια δοκιμών? "Πλλλλερώνω και γουστάρω, τέλλλλος".
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts