-
Htpc(καρτα ηχου ως προενυσχητης)
Καλισπερα,
Ειμαι καινουριος στη παρέα, οστωσο παρακολoυθω κάμποσο καιρο τώρα τις συζητησεις και ερωταπαντησεις σας στα ανεξαντλητα θεματα του AV.
Εχω καποιες αποριες κυριως οσον αφορα θεματα ηχου και θα ηθελα τις γνωμες και την βοηθεια σας.
Προκειται να στησω ενα HTPC (ηλθε επιτελους η ωρα) το εχω ψαξει αρκετα το θεμα και γνωριζω τις αδυναμιες αλλα και τα προτερηματα του, αλλα ολα αυτα μονο σε θεωρητικο επιπεδο.
Οσον αφορα την εικονα την διαχειριση και την ποιοτητα της, τα πραγματα ειναι λιγο πολυ ξεκαθαρα. Με 1,5 χιλιαρικο πετυχαινεις αποδοσεις εφαμιλες πολαπλασιου κοστους.
Τι γινεται ομως με τον ηχο? Και συγκεκριμενα με μια κορυφαια καρτα οπως αυτη της Creative sound blaster X-Fi elite pro? Την εχει ακουσει κανεις? Τοσο σε δυκαναλη οσο και σε πολυκαναλη αναπαραγωγη? Ειναι γνωστο οτι μπορει να σταθει επαξια διπλα σε καποιους καλους προενισχυτες ενω γραφεται οτι ειναι μακραν του ανταγωνισμου απο καταναλωτικες υλοποιησεις. Αληθευουν αυτα στην πραξη? Βεβαια θα μπορουσε να πει κανεις οτι μπορεις να συνδεσεις ενα καλης ποιοτητας πολυκαναλο ενυσχητη με SPDIF και τα υπολοιπα ειναι γνωστα αλλα δεν ειναι αυτο το ζητουμενο.
Το ερωτημα ειναι αν μπορει να σταθει η καρτα σαν γνησιος προενυσχητης και να δινει (μαλλον αναλογικα) σε τελικους για περαιτερω οδηγηση. Ειναι εφικτο κατι τετοιο?
Σημειωστε οτι το παρον συστημα ελεγχεται απο εναν πολυκαναλο Yamaha RX-V565a που δεν με ικανοποει ηχητικα πλεον. Μαλλιστα τον χρησιμοποιω σαν προενισχυτη για τον δικαναλο Advance Acoustic MAA-405 και την εκπληκτικη για τα χρηματα πηγη MCD 203 αλλα το αποτελεσμα ειναι φτηνο ειδικα σε μεγαλες σταθμες.
Παρακαλω τις αποψεις και την βοηθεια σας
Φιλικα
Nautilos
-
Mια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας δείχνει ότι πρόκειται για μια συνεπή κατασκευή του είδους (εντάξει, δεν σκίζουμε και τα εσώρουχά μας, αλλά έχει κάποια σοβαρά τσιπ της Cirrus στην θέση των DACs και κάποια της AKM στην θέση των ADCs, με σεβαστά sampling rates). Κατά την προσωπική μου άποψη δεν έχει λόγο να ακούγεται χειρότερα από το προενισχυτικό στάδιο ενός ολοκληρωμένου AV "του κιλού" από αυτούς που μπορεί να βρεί κατά κόρον κανείς στην αγορά (αλλά μέχρι εκεί), με εξαίρεση -ίσως- τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίζονται από την συνέργεια της κάρτας με το PC (και δεν εννοώ από πλευράς λογισμικού ή hardware, αλλά βασικά πράγματα όπως ο θόρυβος από το τροφοδοτικό ο οποίος σε πολλά "home made" HTPC που έχω δεί δεν είναι καθόλου αμελητέος).
Με βάση αυτά, νομίζω ότι μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως προενισχυτή σε ένα απλό σύστημα, αν και στην περίπτωση που θέλεις πραγματικά καλό ήχο (που να συνάδει για παράδειγμα με το MCD 203) ίσως θα πρέπει να στραφείς σε κάποια επαγγελματικού επιπέδου κάρτα (είναι βεβαίως σημαντικά ακριβότερες...). Και πάλι, ωστόσο, θα πρέπει να έχεις υπ' όψιν σου ότι όλα αυτά τα συστήματα λειτουργούν με ψηφιοποίηση του σήματος προκειμένου να ρυθμίσουν ακόμη και την στάθμη μόνο, επομένως εισάγεις έναν ακόμη κυκλο A-D/D-Α.
Από πλευράς audiophile λογικής η σωστή αλυσίδα θα ήταν: MCD 203 - σε αναλογικό προενισχυτή -σε τελικό ενισχυτή, ή MCD 203 μέσω ψηφιακής εξόδου - σε ψηφιακό προενισχυτή/κάρτα/DAC -σε τελικό ενισχυτή. Στην δεύτερη περίπτωση, βεβαίως, "χάνεις" τις λάμπες του player...
Posting Permissions
- You may not post new threads
- You may not post replies
- You may not post attachments
- You may not edit your posts
Forum Rules