Ο χώρος είναι 6,40μ Χ 3,70μ χ 2,80μ(ύψος) μόνο για μένα και θέλω όσο το δυνατόν καλλίτερη στερεοφωνική εικόνα και σε πλάτος και σε βάθος και όσο είναι δυνατόν και σε ύψος.
1. Ενα ηχείο 2δρομο με 8ιντσο γουφερ που κόβει στους 2,15Κhz μπορεί να σχηματίσει σαφή-ικανοποιητική εικόνα;
2. Παθητικό ΑΤC 50 οδηγούμενο σωστά και με προενισχυτή ας πούμε τον Αλέξανδρο του Τσακιρίση θα σχηματίσει ιακονοποιητίκά σωστή εικόνα;
ή πρέπει να κοιτάξω για μικρότερα ηχεία για τον συγκεκριμένο χώρο;
O χώρος σου φαίνεται μια χαρά, με τις αναλογίες του να πέφτουν πολύ κοντά σε ένα από τα γνωστά κριτήρια καταλληλότητας (το 2:3:5 του Volkman) και να βρίσκονται μέσα στην περιοχή Bolt (ένα διάγραμμα που καθορίζει την γεωμετρία ενός ορθογώνιου χώρου ώστε αυτός να είναι ακουστικώς επαρκής τις χαμηλές συχνότητες). Έχει, επίσης, αρκετό πλάτος ώστε να φιλοξενήσει ηχεία του τύπου που αναφέρεις (υπολόγισε 30 εκατοστά πλάτος το κάθε ηχείο =60cm, επομένως μπορείς να τα τοποθετήσεις σε απόσταση 2m και να έχεις αποστάσεις 0.5m από τον κάθε πλάγιο τοίχο.
Για το ύψος της στερεοφωνικής εικόνας τα είπαμε: Δεν υπάρχει, στην θεωρία τέτοιο πράγμα, όταν μιλάμε για δύο μόνον κανάλια!
Ο προενισχυτής είναι υπεύθυνος για την στερεοφωνική εικόνα ενός συστήματος στο μέτρο που τα κανάλια του πρέπει να είναι απολύτως όμοια, σε κάθε θέση του ρυθμιστικού στάθμης. Αυτό είναι μια επίδοση εγγενής του προενισχυτή και δεν διορθώνεται, φυσικά, με αλλαγή ηχείων ή άλλα κόλπα. Γνωρίζοντας τους αδελφούς Τσακιρίδη, θα έλεγα ότι ο προενισχυτής τους έχει καλές πιθανότητες να είναι ένας καλός προενισχυτής. Δεν τον έχω δοκιμάσει, οπότε δεν μπορώ να έχω και άποψη.
Τέλος, όσον αφορά την σχέση συχνότητας cross και στερεοφωνικής εικόνας:
Eίναι λάθος να εστιάζεις σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, επειδή ο σχεδιασμός κάθε ηχείου (και κάθε προιόντος γενικότερα) είναι στην πράξη ένας συμβιβασμός. Η στερεοφωνική εικόνα ενός συστήματος δύο ηχείων επηρεάζεται από την πολική τους απόκριση (η οποία με την σειρά της σχετίζεται με τον τρόπο εκπομπής του ηχείου, ο οποίος, πάλι, σχετίζεται με το πώς αλληλοκαλύπτονται δύο μεγάφωνα καθώς το σήμα εισόδου κινείται στην περιοχή της συχνότητας cross), επομένως στην θεωρία πράγματι η επίδοση ενός ηχείου στο θέμα της εικόνας σε συνάρτηση με το φίλτρο του μπορεί να συζητηθεί. Ατυχώς, δεν υπάρχει συνταγή, του τύπου "τα τόσα kHz είναι καλά" διότι τότε όλα τα ηχεία θα είχαν την ίδια συχνότητα cross. To αντικείμενο της έρευνάς σου θα πρέπει να είναι αν η συγκεκριμένη λύση είναι επιτυχής στην πράξη.