+ Reply to Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: Lyngdorf DPA-1 Προενισχυτής-Επεξεργαστής Ακουστικής

  1. #1

    Default Lyngdorf DPA-1 Προενισχυτής-Επεξεργαστής Ακουστικής

    O DPA-1 αποδείχθηκε ένας ιδιαίτερα ευέλικτος ψηφιακός προενισχυτής ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως crossover σε πολυενισχυόμενα συστήματα αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του είναι το RoomPerfect, ένας εξελιγμένος αλγόριθμος διόρθωσης της ακουστικής του χώρου. Για τις δυνατότητες που προσφέρει, έχει μάλιστα και λογική τιμή.
    Forum Moderator

  2. Default

    Έγινε κάποιος πειραματισμός ως προς τις διαθέσιμες ρυθμίσεις του ψηφιακού φίλτρου? Η δοκιμή γράφει "Linkwitz-Riley με δυνατότητα επιλογής 2ης, 4ης και 8ης τάξης καθώς επίσης και Βutterworth 1ης, 2ης και 4ης τάξης" και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε εάν υπήρχαν σημαντικές διαφορές π.χ. μεταξύ LR4 και B4. Προσφέρει ο Lyngdorf δυνατότητα ρύθμισης της διαφοράς φάσης μεταξύ των δύο δρόμων? Ξέρουμε π.χ. ότι τα συμβατικά LR4 δημουργούν φασική διαφορά 360 μοιρών, δηλαδή ενός ολόκληρου κύκλου. Μπορεί αυτό να διορθωθεί με ρύθμιση? Ή μήπως γίνεται αυτόματα? Τα ψηφιακά φίλτρα γραμμικής φάσης έμφανίζουν φαινόμενο pre-echo, το οποίο είναι εν δυνάμει ενοχλητικά ακουστό. Έχω εντοπίσει ένα paper:
    Norcross SG, Soulodre GA, Lavoie MC: "Subjecτive investigations of inverse filtering", JAES Vol. 52, No. 10, pp 1003-1028, Oct 2004
    το οποίο ασμένως (ή "ασμενώς" που λέει ο αγράμματος Μπραουδάκης, προφανώς κατά τα "ευμενώς" και "δυσμενώς") θα παρουσίαζα στο Journal Club, εάν είναι διαθέσιμο. Εν συντομία βέβαια, γιατί είναι 25 σελίδες κατεβατό.
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

  3. Default

    Διάβασα τα περί crossover και μου άρεσε (συν όλα τα υπόλοιπα!). Πως μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σαν εξωτερικό crossover σε ένα ενεργό σύστημα τριών δρόμων; χωρίς φυσικά το υπάρχων cross;

  4. #4

    Default

    Έγινε κάποιος πειραματισμός ως προς τις διαθέσιμες ρυθμίσεις του ψηφιακού φίλτρου?
    Για να είμαι ειλικρινής ο πειραματισμός περιορίστηκε κυρίως στο να αξιολογηθεί αν η λύση των ενεργών φίλτρων, όπως υλοποιήται από τον DPA-1 είναι καλύτερη από την χρήση του παθητικού φίλτρου που χρησιμοποιήται από το σύστημα της Audio Spectrum, γεγονός το οποίο και επιβεβαιώθηκε. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ρυθμίσεις και -όπως γράφω στο κείμενο- θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός, κυρίως αν δεν υπάρχει κάποιο μετρητικό σύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της δοκιμής αφιερώθηκε στην αξιολόγηση του Room Perfect και τα στοιχεία μου δεν επαρκούν για σοβαρά συγκριτικά συμπεράσματα μεταξύ των φίλτρων.

    Πως μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σαν εξωτερικό crossover σε ένα ενεργό σύστημα τριών δρόμων;
    Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε τρίδρομο πολυενισχυόμενο σύστημα, αν βεβαίως θέλεις και τους τρεις κλάδους ανεξάρτητους και ενεργούς. Ο DPA-1 είναι "δίδρομος" έχει δηλαδή δύο μόνο εξόδους στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ψηφιακά του φίλτρα.

  5. Default

    Σαν συσκευή βρίσκεται σε πεδίο ωριμότητας; ή απλά σε πειραματικό στάδιο. Εννοώ ότι αξίζει σαν προενισχυτής ή απλά έχει και ένα προενισχυτή, το Room Perfect είναι ώριμο ή σε τρείς μήνες θα βγεί μιά πιό καλή έκδοση; Μήπως δεν είναι ούτε προενισχυτής ούτε επεξεργαστής-επεξεργαστής αλλά απλά λίγο απο όλα;

  6. #6

    Default

    Μια χαρά ώριμη συσκευή είναι. O Lyngdorf ασχολείται με το σπορ εδώ και αρκετά χρόνια (από την εποχή της Tact ακόμη) και, όπως αναφέρεται και στην δοκιμή, το RoomPerfect φαίνεται καλά δουλεμένο και με αρκετές δημοσιεύεσεις πίσω του. Το αν θα υπάρξει αναβάθμιση στο λογισμικό κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, το αντίθετο μάλιστα: Όσο είχα τη συσκευή για δοκιμή έγινε ήδη μία. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί: Απλώς κατεβάζεις την νέα έκδοση του λογισμικού και ακολουθείς τις οδηγίες. Το μοναδικό μειονέκτημα, για ορισμένους, ίσως είναι η ψηφιακή λογική του προενισχυτή ο οποίος μετατρέπει όλα τα σήματα στην είσοδό του σε ψηφιακά με έναν ομολογουμένως κορυφαίο A/D (η Lyngdorf είναι διάσημη γι΄αυτόν). Σαφώς δεν πρόκειται για μια πιουρίστικη εκδοχή, αλλά αυτό το αξιολογεί ο καθένας με βάση τις απόψεις του. Προσωπικά, δεν με ενόχλησε.

  7. Default

    @dsSam
    .................Το μοναδικό μειονέκτημα, για ορισμένους, ίσως είναι η ψηφιακή λογική του προενισχυτή ο οποίος μετατρέπει όλα τα σήματα στην είσοδό του σε ψηφιακά με έναν ομολογουμένως κορυφαίο A/D (η Lyngdorf είναι διάσημη γι΄αυτόν). Σαφώς δεν πρόκειται για μια πιουρίστικη εκδοχή, αλλά αυτό το αξιολογεί ο καθένας με βάση τις απόψεις του.


    Αυτο ειναι το προβλημα για μενα.
    Εγω που εχω μονο ψηφιακη πηγη γιατι να "υποστω"- εστω και με κορυφαιους Α/D converter- διπλη μετατροπη και κυριως, ακριβοτερο μηχανημα?

    Η Tact εβγαλε το 2.2 mini με 2.500$
    H Lyngdorf γιατι δεν βγαζει κατι αναλογο?

    Τελος παντων, εχω υπομονη.

  8. #8

    Default

    Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν διαβάζετε προσεκτικά τις δοκιμές;
    Ο DPA-1 έχει και ψηφιακές εισόδους. Απλώς μετατρέπει το σήμα των αναλογικών εισόδων σε ψηφιακό, δεν έχει δηλαδή αναλογικό βρόχο. Αν το cd player σου δεν έχει έναν πραγματικά κορυφαίο DAC τότε δεν έχεις λόγο να μην εμπιστευθείς τους DACs του Lyngdorf (τον ADC προφανώς δεν τον χρειάζεσαι!). Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν το έχεις αν έχεις ψηφιακή πηγή. Το έχεις με τις αναλογικές σου πηγές των οποίων το σήμα μετατρέπεται σε ψηφιακό -και πίσω.
    Όσο για τα TacT δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει τι γίνεται: Εξακολουθεί να υφίσταται; Και αν ναι, γιατί χρησιμοποιεί τα ίδια σασί με την Lyngdorf και γιατί δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον αλγόριθμο διόρθωσης που χρησιμοποιεί; Θέλει λίγο ψάξιμο αυτό το θέμα.

    Παρεμπιπτόντως, η Lyngdorf έχει έναν "σκέτο" επεξεργαστή, τον RP-1 ο οποίος, όμως, δεν έχει ψηφιακές εισόδους. Τί να πεί κανείς; Αβυσσος η ψυχή του σχεδιαστή...
    Last edited by dStam; 07-09-2008 at 03:45 PM.

  9. Default

    Quote Originally Posted by dStam View Post
    Γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν διαβάζετε προσεκτικά τις δοκιμές;
    Με κίνδυνο να υποπέσω στο ίδιο παράπτωμα: δεν μου κατέστη σαφές εάν ο Lyngdorf τροφοδοτήθηκε καθόλου με σήμα native 24/192, ποιά ήταν η πηγή και ποιά τα αποτελέσματα. Ρωτάω διότι οι επεξεργασίες DSP δημιουργούν διάφορα ψηφιακά παρελκόμενα, τα οποία καλό είναι να κωδικοποιούνται σε επίπεδο βαθύτερο των 20 bit, ώστε μετά να σκεπαστούν από τον αναλογικό θόρυβο.
    "Θαυμάζω την κομψότητα της μεθόδου σας. Πρέπει να είναι ωραίο να καλπάζεις με το άλογο των αληθινών Μαθηματικών, ενώ εμείς οι υπόλοιποι αγκομαχάμε στον ποδαρόδρομο" - ο Άλμπερτ Άινσταϊν στον Τούλλιο Λέβι-Τσίβιτα

  10. #10

    Default

    Εγινε άμεση σύγκριση με μια ψηφιακή είσοδο του DPA-1 να τροφοδοτείται από το P70 στα 24bit/88.2kHz και μια αναλογική, single ended, είσοδο του DPA-1 να τροφοδοτείται από την αναλογική έξοδο του συνδυασμού P70/D70. To αντίστοιχο κείμενο γράφει:

    Χρησιμοποιώντας το P70 σε απ' ευθείας σύνδεση με τον DPA-1 και συγκρίνοντας το αποτέλεσμα με την αντίστοιχη αναλογική σύνδεση (μέσω του D70), οι διαφορές ήταν ελάχιστες (καθώς το κέρδος από την ψηφιακή σύνδεση ισοσταθμίζεται από τον -μάλλον- καλύτερο DAC της Esoteric και τον εξαιρετικό ADC του DPA-1).

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts