-
Εαν όσα αναφέρονται στο αγγλικό κείμενο που παραθέτεις ισχύουν, τότε η μείωση της τάσης τροφοδοσίας στο στάδιο ισχύος οδηγεί σε ευκολότερο ψαλιδισμό (δηλάδή η τάση στην έξοδο του ενισχυτή φτάνει πιο γρήγορα στην τάση τροφοδοσίας που είναι και η μέγιστη δυνατή, διάβασε σχετικά και εδώ). Το ψαλιδισμένο σήμα εξόδου είναι έντονα παραμορφωμένο (επειδή έχει την κορυφή του επίπεδη) και επιπροσθέτως περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ανώτερων αρμονικών οι οποίες δεν υπάρχουν στο αρχικό σήμα αλλά μόνον στην έξοδο (γι αυτό και τις ονομάζουμε "αρμονική παραμόρφωση") και επιβαρύνουν, κυρίως, τα τουίτερ. Αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα (που εξαρτάται βεβαίως και από τα μεγάφωνα...) τότε, πράγματι, τα ηχεία κινδυνεύουν.
Αυτός είναι κι ένας λόγος που οι ενισχυτές χαμηλής ισχύος δεν είναι ποτέ ασφαλείς για τα ηχεία: Μπορούν κάτω από συνθήκες υπερφόρτωσης να παράγουν αρμονικές που οδηγούν σε καψίματα, πολλές φορές χωρίς καν οι τελευταίες να ακούγονται!
Από την άλλη πλευρά, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και με οποιοδήποτε ενισχυτή (και όχι βεβαίως μόνον με τον συγκεκριμένο) αλλά και οποιαδήποτε στιγμή, είτε έχεις επιλέξει "6Ω" είτε "8Ω", είτε δεν υπάρχει καμμία τέτοιου είδους επιλογή και συνήθως δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, είναι δεδομένο ότι σε ορισμένες συνθήκες (φορτίου, στάθμης εισόδου, θέση του ρυθμιστικού στάθμης) ο ενισχυτής θα κλιπάρει, όποιος κι αν είναι αυτός! Αποτελεί μεθοδολογία μετρήσεων... Οπότε προσοχή!
Posting Permissions
- You may not post new threads
- You may not post replies
- You may not post attachments
- You may not edit your posts
Forum Rules