Log in

View Full Version : Ανάδραση?



zonepress
09-10-2011, 05:11 AM
Κάποτε είχε γράψει ο γερο-μπισμπίκης ολόκληρη πραγματεία (http://www.hificritic.com/downloads/Archive_A3.pdf), ότι μόλις η αρνητική ανάδραση προσεγγίσει το μηδεν, τότε αρχίζει η μαγεία. Εξ αφορμής ενός Conrad-Johnson όλα αυτά, εάν δεν με απατά η μνήμη μου. Έκανε το κομμάτι του, τα χρόνια πέρασαν και έκτοτε βγήκαν πολλά μοντέλα. Ο "μαγείας" ο C-J έμεινε πίσω και ποιοί τον ξεπέρασαν? Κάτι αναδραστικοί, φτου, φτου! Ο δε γερομπισμπίκης, σιγή ασυρμάτου επί του θέματος. Διότι όπως ο γερο-μπισμπίκης -και ο κάθε γερο-μπισμπίκης- καλώς γνωρίζει, ο πελάτης δεν έχει μόνο προσοχή χρυσόψαρου: έχει και μνήμη χρυσόψαρου. Όλα τού μοιάζουν τόσο νέα!

Όλα? Όχι! Γι' αυτό πολύ εχάρην, λαέ Μου, όταν διάβασα κάτι που έγραψε εκείνος-που-το-όνομά-του-δεν-ακούγεται-καλά-στα-Ελληνικά (http://www.linearaudio.net/userfiles/file/letters/Volume_1_BP.pdf).

Όπως σου έχω επανειλημμένως τονίσει, λαέ Μου, ποτέ δεν ασχολήθηκα με το τι ακούει ο καθένας. Στο κάτω-κάτω ο καθένας ακούει αυτό που γουστάρει και καλά κάνει. Όταν αρχίζουν όμως οι ερμηνείες, εκεί παίρνω τις ανάποδες. Διότι οι ερμηνείες, λαέ Μου, δεν είναι γούστο. Ούτε καπέλλο, ούτε καμποϊλίκι. Οι ερμηνείες είναι πίζουλα πράγματα. Finicky, αγγλιστί. Με άλλα λόγια, λαέ Μου, μην ασχολείσαι με τό ότι, το διότι να κυνηγάς.

stefanow
09-10-2011, 10:01 AM
Και καλά τα (-)Colloms-type 'listening tests'. Σε επίπεδο θεωρίας κομίζει γλαύκ' Αθήναζε or what?

Shaman
09-10-2011, 04:57 PM
Εδώ (http://www.linearaudio.net/LTE.php) η συνέχεια.

stefanow
09-11-2011, 12:05 PM
«SID can be eliminated without affecting loop gain, so loop gain does not cause SID» = το ζάχαρο πέφτει και χωρίς δίαιτα, άρα τα γλυκά δεν ανεβάζουν το ζάχαρο. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχουν δοκιμές του τύπου «του αλλάζω τα φώτα στο feedback και τότε αρχίζει η μαγεία – whenever stable» (Colloms inverted). Θυμίζει ανιάτους που στα τελευταία τους αισθάνονται ευφορία. Μια ZF σχεδίαση (ειδικά με τρανζίστορ) θα πρέπει να είναι ουσιαστικά διαφορετική από μια αντίστοιχη NF, με όλες τις παραμέτρους του κυκλώματος και της τροφοδοσίας προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Σε μια συνειδητοποιημένη υλοποίηση (με ή χωρίς NF) κάθε είδους a posteriori παρέμβαση θα είναι αναγκαστικά προς το χειρότερο, εκτός αν ο σχεδιαστής έχει εμπιστευτεί το αποτέλεσμα στην καλή θέληση της μοίρας. Με δεδομένες τις αμφισημίες της θεωρίας (όπως φαίνεται και από την ιδιόρρυθμη ερμηνεία των ερευνών του Otala) η επιμελής εφαρμογή της όποιας μεθόδου έχει μάλλον μεγαλύτερη σημασία από την ίδια τη μέθοδο.